Behöver service och restaurangbranschen (verkligen) inte utbildad personal?

 

Den frågan ställer vi oss lärare på restaurangprogrammet efter att skolnämnden har tagit beslut om att avveckla Restaurang- och livsmedelsprogrammet här i Kristinehamn. Ett lågt elevsök året 13/14 och en alltför dyr kostnad av programmets lokaler i det nya Teknik- och innovationscenter (TIC) avgör att Restaurang och livsmedelsprogrammets kommer att avvecklas.

Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger (UHR) har initierat ett projekt med namnet Sveriges mest attraktiva bransch. I rapporten framkommer mycket positivt inom branschen, men också områden att utveckla vidare för att göra restaurangbranschen ytterligare attraktiv. Besöksnäringen är i dag en av Sveriges basnäringar. I ”Nationell strategi för besöksnäringen – strategi 2020” har branschen formulerat målet att fördubbla turismens omsättning på tio års sikt till 500 miljarder kronor och öka antalet anställda till 250 000. För att nå dit krävs bland annat att näringen kan attrahera och behålla kompetent arbetskraft. Syftet med projektet är även att öka kunskapen om hur branschen uppfattas både av potentiella medarbetare och av de som jobbar inom den idag.

Vad säger trenderna inom restaurangbranschen? Kommer vi att sluta äta mat och kommer framtidens matställen bestå av självscanning och värmning i micron?  Vi tror inte det.

Ridderheimsrapporten 2012 framtagen av Kairos Future och Jerlov kommunikation har kommit fram till att: Enligt rapporten är mat superhett! Mat är det trendigaste att vara bra på idag. I årets rapport framkommer bland annat att intresset för mat är stort. Andelen konsumenter som söker inspiration och matkunskap på nätet har femdubblats på ett par år men att det är få som faktiskt lagar mat”.

Att öka yrkeskunnandet inom restaurangbranschen kan inte vara helt ute. Åtskilliga är de tv-program som varje vecka visar de trender som finns inom matlagning och livsmedelshantering, det som vi utbildar till. I takt med dessa matprogram ökar också matintresset generellt, vilket medför allt mer kunniga gäster, därmed också mer kräsna gäster.

Vi som utbildar på programmet vill tro att branschen vill ha och behöver utbildad, kompetent personal som snabbt ger återbäring i företaget. Personal som har kunskap om matlagningsmetoder, köksekonomi och vikten av service. Att det kostar lite mer har företagarna igen många gånger om.

2010 flyttade programmet från fd Folkets Hus (KCC) till nya, fina och anpassade lokaler på Krongården.

2011 genomfördes en ny gymnasiereform som innebär att elever som läser på ett yrkesförberedande program inte längre får högskolekompetens.

Det gav direkt utslag i sökbilden till de yrkesförberedande programmen. Skolverket har nu ändrat sig och högskolepaketet ska numera ingå även i de praktiska programmen.

Vi har sett fram emot TIC och att programmet skulle bli en del av den nya gymnasieskolan. Vi tror på att ha hela gymnasiet under ett tak med en gemenskap med alla våra program. Vi är övertygade om att sökbilden skulle se annorlunda ut när RL ingår i TIC och får en mer central placering.  Vi tror också på att ha en utbildningsrestaurang i dessa lokaler, särskilt när man vill ha ett ökat samarbete mellan skola och näringsliv.  

Kommunpolitikerna vill erbjuda utbildningsprogram som leder till arbete, inte direkt ut till arbetslöshet. Efter avslutad utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet har du stora möjligheter till arbete med hela världen som arbetsmarknad.

Det är beklagligt att kommunen inte längre erbjuder våra ungdomar utbildning i världens roligaste bransch.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0